
Kanapka z pastą jajeczną i szpinakiem
Własnoręcznie przygotowana pasta jajeczna to wyjątkowy smakołyk. Natomiast młode liście szpinaku, które bez problemu kupimy w prawie każdym supermarkecie z powodzeniem zastąpią sałatę. Świeży szpinak ma łagodny smak, działa dobrze na trawienie oraz jest bogaty w minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz kwas foliowy i witaminy A i C.
Składniki:
- chleb graham,
- margaryna Śniadaniowa,
- 2 jajka,
- majonez,
- szczypiorek,
- tuńczyk w puszce (opcjonalnie),
- liście świeżego szpinaku.
Ugotowane na twardo jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy łyżkę majonezu i drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Jeśli dziecko lubi ryby, możemy do pasty dodać również trochę tuńczyka z puszki. Kromki chleba smarujemy margaryną Śniadaniową, a następnie nakładamy pastę jajeczną i kładziemy na to liście szpinaku.