Kanapka z pastą jajeczną i szpinakiem

Własnoręcznie przygotowana pasta jajeczna to wyjątkowy smakołyk. Natomiast młode liście szpinaku, które bez problemu kupimy w prawie każdym supermarkecie z powodzeniem zastąpią sałatę. Świeży szpinak ma łagodny smak, działa dobrze na trawienie oraz jest bogaty w minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz kwas foliowy i witaminy A i C.

Składniki:

  • chleb graham,
  • margaryna Śniadaniowa,
  • 2 jajka,
  • majonez,
  • szczypiorek,
  • tuńczyk w puszce (opcjonalnie),
  • liście świeżego szpinaku.

Ugotowane na twardo jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy łyżkę majonezu i drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Jeśli dziecko lubi ryby, możemy do pasty dodać również trochę tuńczyka z puszki. Kromki chleba smarujemy margaryną Śniadaniową, a następnie nakładamy pastę jajeczną i kładziemy na to liście szpinaku.