Śniadania na chłodne dni

W sezonie jesienno-zimowym potrzeby organizmu zaczynają się zmieniać. Spada ochota na jogurt czy zimne musli, a wzrasta potrzeba sięgnięcia po coś ciepłego.

Jest to naturalna reakcja organizmu i warto za nią podążyć – zimne posiłki, a także owoce cytrusowe wychładzają organizm i powodują zwiększone wydzielanie śluzu, co zwiększa podatność na infekcję.

Chłodne, surowe jedzenie wychładza przewód pokarmowy, co może powodować problemy z wchłanianiem i zmniejszoną przyswajalnością witamin.

Gdy na zewnątrz temperatury spadają Ty postaw na ciepłe posiłki:

  • jajecznicę lub omlety,
  • owsiankę i jaglankę,
  • kasze gotowane na wodzie.

Pomidory, surowe ogórki czy sałata powinny poczekać do lata. Wykorzystaj dobrodziejstwo kiszonek bogatych w witaminę C. Jeśli warzywa, to najlepiej ugotowane lub pieczone: brokuły, burak, marchewka z groszkiem czy dynia.

Używaj też wszystkich dostępnych ziaren oracz oczywiście przypraw: cynamon, kardamon, imbir i chili nie tylko poprawiają smak potraw, ale także rozgrzewają organizm.