Co się kryje w jajku?

Światowy Dzień Jajka obchodzony jest w każdy drugi piątek października. Święto ustanowiono, by podkreślić wyjątkowe i ważne dla naszego zdrowia zalety spożywania jajek.
Choć niepozorne jajko  zawiera pełnowartościowe białko, neutralizuje szkodliwe działanie cholesterolu, usuwa toksyny z organizmu i jest źródłem witamin A,D,E,K, witamin z grupy B oraz mikroelementów.

Jajka zaliczane są do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, co oznacza, że włączenie ich do codziennej diety może zapobiegać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnieniu, otyłości, cukrzycy czy chorobom serca.

Jedzmy więc jajka na zdrowie – gdyż razem z dodatkiem węglowodanowym, – na przykład kromką pełnoziarnistego pieczywa – i w towarzystwie dobrych tłuszczy tworzą śniadanie idealne.