Jaką rolę spełnia tłuszcz w organizmie człowieka?

Tłuszcze – obok białka i węglowodanów są ważnym składnikiem diety. Stanowią bogate źródło energii dla organizmu człowieka, gdyż 1 gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal (kilokalorii). Tłuszcze jednakże oprócz roli energetycznej, spełniają wiele istotnych funkcji takich jak:

  • magazynowanie zapasu energii dla tkanek i narządów;
  • dostarczanie witamin A, D, E i K, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć, a których źródłem są tłuszcze; ponadto witaminy te rozpuszczają się tylko w tłuszczach, dlatego też spożywając owoce, warzywa i inne składniki naszego posiłku bogate w te witaminy możemy skutecznie dostarczyć do organizmu wyłącznie wtedy kiedy połączymy je z tłuszczami;
  • regulacja procesów wewnątrzkomórkowych takich jak procesy hormonalne, dlatego jeśli mamy za mało bądź za dużo tłuszczu w organizmie dochodzi do zaburzeń hormonalnych;
  • ochrona przed nadmierną utratą ciepła;
  • stabilizacja narządów wewnętrznych w jamie brzusznej;
  • budowa błon komórkowych oraz determinacja ich właściwości;
  • nadanie walorów smakowych oraz zwiększanie sytości posiłków.

Z tych wszystkich powodów nie należy nadmiernie ograniczać ilości przyjmowanych tłuszczów. W diecie dorosłego zdrowego człowieka powinny stanowić ok 30% energii.