
Co jeść w czasie wzmożonych infekcji wirusowych
Najlepszą obroną przed wirusami jest nasz system immunologiczny. Prawidłowa dieta to jeden z filarów dbania o odporność – obok obniżenia stresu, aktywności fizycznej i odpoczynku.
Przygotowując codzienne posiłki, warto zwrócić uwagę na produkty, które wspierają nasz organizm w walce z wirusami:
- owies i płatki owsiane – karmią nasze bakterie jelitowe, są więc podstawą idealnego śniadania i zdrowych wypieków;
- zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż, brokuły są źródłem beta-karotenu, czyli substancji przekształcającej się w witaminę A, która chroni organizm przed wtargnięciem szkodliwych substancji;
- brukselka, kapusta, kalafior i papryka oraz kiszone warzywa są źródłem witaminy C – zwiększającej liczbę przeciwciał we krwi;
- tłuste ryby morskie, jajka, sery tofu i grzyby – są bogate w witaminę D, która reguluje produkcję białka, co zabija czynniki chorobotwórcze, w tym bakterie i wirusy;
- fasola, ciecierzyca, soczewica, ziarna, nasiona, owoce morza – są bogate w cynk, który wpływa na działanie układu odpornościowego,
- naturalne probiotyki: kefiry i kiszone warzywa – wpływają na mobilizację układu odpornościowego, przywracają równowagę w organizmie.